Bilde

Prosessindustri i grønt skifte

Er du fagarbeider i prosessindustrien og ønsker å bidra til det grønne skiftet? Studiet Prosessindustri i grønt skifte gir deg den nødvendige kompetansen for å møte fremtidens krav til bærekraft og digitalisering. Studiet er spesielt tilpasset deg som har fagbrev og erfaring fra industrien, og som ønsker å utvide din kunnskap og ansvar i en tid med store omstillinger.
Søk her!

 

Modulstudiet Prosessindustri i grønt skifte er utviklet for å gi fagarbeidere i prosessindustrien en solid forståelse av hvordan bærekraft og digitalisering påvirker industriprosesser. Med et omfang på 15 studiepoeng, fordelt på en fellesdel og en valgbar spesialisering innen enten karbon, elektrolyse eller støperi. Du vil få innsikt i konkrete problemstillinger og behov knyttet til produksjonsprosesser i deltakerbedriftene.

Studiet er nettbasert med samlinger som gjennomføres over 7 måneder, noe som gir deg fleksibilitet til å kombinere jobb og utdanning. Gjennom praktiske oppgaver og prosessbaserte innleveringer vil du kunne anvende ny kunnskap direkte i ditt arbeid, og bidra til forbedring og innovasjon i din bedrift.

Målgruppen for studiemodulen er operatører, mellomledere og andre med arbeidsoppgaver knyttet til produksjonen i prosessindustrien. Modulen er spesielt relevant for deg som ønsker å styrke din kompetanse innen bærekraft, HMS og digitalisering, og som ser verdien av en helhetlig forståelse av verdikjeder og virksomhetssystemer.

Ved å delta i dette studie vil du være godt rustet til å møte fremtidens utfordringer og bidra til en bærekraftig utvikling i prosessindustrien. Fagskolen i Viken tilbyr en erfaringsbasert praktisk tilnærming til system- og teknologiforståelse, som sammen med din yrkesfaglige bakgrunn, gjør deg til en nøkkelperson i overgangen til grønn industri. 

 

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet kombinerer teori og praksis på en spennende og relevant måte, og du vil arbeide både selvstendig og i grupper. Arbeidsformene i studiet omfatter forelesninger, praktiske oppgaver både individuelt og i grupper, problemorientert undervisning, samarbeidslæring, veiledning og tverrfaglige prosjekter i samarbeid med næringslivet.

Studiet består av en fellesdel og en valgbar del:  

  • Fellesdel: Prosessindustri og bærekraft – gir 10 stp.
  • Valgbar del – gir 5 stp.
    • Karbon
    • Elektrolyse
    • Støperiprosessen

Les mer om emnene i emneplanen. NB! Emneplanen er under utvikling og vil bli tilgjengelig så klart den er klar.

 

Plan for undervisning

Kveldsundervisning: Mandager kl. 18.25 – 20.02 fra uke 3 – 25. Oppstart i uke 34 etter sommerferien og går frem til ca. uke 40.

Samlingsuker: Uke 8 og 19 (samlingsukene kan endre seg). Samlingsukene går over 4 dager. Det blir også en samlingsuke på høsten, ikke satt opp tidspunkt til denne enda.  

 

Kompetanse og jobbmuligheter

Dette studie gir deg en dypere forståelse av bærekraft og digitalisering i industriprosesser. Du vil lære om sirkulærøkonomi, verdikjeder, og ny teknologi som er avgjørende for det grønne skiftet.  

Med denne kompetansen kan du planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver relatert til vedlikehold, produksjonsprosesser, varestrøm, kvalitetssikring og prosjekter i prosessindustrien. Du vil være kvalifisert til å ta på deg større ansvar, enten som operatør, mellomleder eller prosjektleder, og bidra til forbedringsarbeid og innovasjon i din bedrift. Dette gjør deg til en verdifull ressurs i overgangen til en mer bærekraftig og digitalisert industri.

Informasjon med forbehold om endringer. 

Opptakskrav

a) Relevant fag- eller svennebrev, eller 
b) Søkere som ikke fyller kravene a, og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av relevant realkompetanse.  

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven i løpet av det påfølgende semesteret.

Les mer om opptakskravene i emneplanen. 

Godkjente fagbrev 

Utdanningsprogram Teknologi og industrifag innen programområdene Automatisering, Brønnteknikk, Flyfag, Industriteknologi, Kjemiprosess og laboratoriefag, Kjøretøy, Kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk, Maritime fag, Transport og logistikk

Utdanningsprogram Elektro og datateknologi innen programområdene Automatisering, Brønnteknikk, Datateknikk og elektronikk, Drone, El-energi og e-kom, Flyfag, Industriteknologi, Kjemiprosess og laboratoriefag, Kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk, Kjøretøy, Maritime fag

Utdanningsprogram Informasjonsteknologi og medieproduksjon innen programområdet Informasjonsteknologi 

Studiekostnader

Studier ved Fagskolen i Viken er offentlig finansiert. Les mer om studiekostnader.
De aller fleste studier hos oss gir rett til lån og stipend i Lånekassen. Les mer om lån og stipend.