– Drømmen er å starte eget konditori

Thea Thorén bestemte seg på sekundet. Til høsten setter hun seg på skolebenken og det nye studiet «spesialisering i baker- og konditorfaget». Det er et viktig steg mot drømmen om å starte sitt eget konditori.
Bilde
Thea Thorén er soussjef og leder av konditoravdelingen på restauranten Vaaghals i Oslo. Til høsten starter hun på nye studiet «spesialisering i baker- og konditorfaget. Det er et ledd i planen om en gang å starte sitt eget konditori. Foto: Fagskolen i Viken

PUBLISERT Torsdag 01. februar 2024 - 08:47 av Bakeri.net

Thea tok svennebrevet som konditor i 2018 etter to års læretid hos Soria Moria og ett år på Vaaghals. Deretter fortsatte hun på Vaaghals før hun fikk to barn som ga en naturlig pause i karrieren. Da hun var klar til å begynne på jobb igjen, var vi midt i pandemien og det var få jobber å finne. Mens verden kom tilbake til mer normale tilstander, jobbet Thea på Kiwi, men det ble en kort karriere i dagligvarehandelen. I 2022 begynte hun som konditorsjef på Soria Moria og i august i fjor kom hun tilbake til Vaaghals. Nå som soussjef og leder av konditoravdelingen.
 

Sluttet og satset på konditorfaget

–Etter ungdomsskolen startet jeg på studiespesialisering. Jeg visste ikke at man kunne begynne rett i læra som voksenlærling. Jeg startet derfor på BI på markedsføringsledelse og så tenkte jeg heller å ta kurs for å lære å bake. Da jeg kom over Lærlingekompaniet i studietiden, så hoppet jeg av og startet i lære som konditor. Det har jeg ikke angret på., sier Thea som nå søker ny kunnskap på det nyopprettede studiet «spesialisering i baker- og konditorfaget» på Fagskolen i Viken.

 

Bestemte seg på sekundet

Thea brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å søke på det nye studiet.

– Jeg så et innlegg om det nye studiet på Bakeri.nets Facebook-side. Jeg leste saken og tok et skjermbilde med en gang og sendte det til kjøkkensjef Christer Rødseth på Vaaghals. Han syntes dette var veldig kult og ga meg umiddelbart tommel opp, sier Thea som roser Rødseth for hans alltid positive holdning til ansatte som vil utvikle seg.
 

Anbefaler studiet

– Man er aldri ferdig utlært. Det er fint å få mer kunnskap, både for egen del, men også for å ta med inn i bedriften. Siden jeg ikke gikk det ordinære studieløpet med skolegang, er det nå flott å få muligheten til å gå i dybden. Jeg vet hvordan man lager mye, men jeg vil gjerne få mer kunnskap om råvarer, prosess og ikke minst få vite hvorfor. Jeg tror det nye studiet er velegnet til å gi nyttig kompetansepåfyll til voksenlærlinger, men helt sikkert også til de fleste andre som jobber i faget.
 

– Min forventning er at studiet gir meg mer kompetanse og lærer meg mer enn jeg allerede vet.

– Så nå må du rydde plass til studier i en hektisk hverdag med jobb og to små barn?

– Ja, det får jeg nok til. Man er jo ansvarlig for egen læring også.
 

 

 

Drømmen om eget konditori

Thea er ikke i tvil om det langsiktige målet. Det er å starte eget konditori. På veien dit er det viktig å tilegne seg både erfaring og kunnskap. Studiet «spesialisering i baker- og konditorfaget» er en viktig brikke for at drømmen en dag skal bli virkelighet.

– Si litt mer om den drømmen!

– Jeg drømmer om å starte et konditori hvor jeg kan gjøre det slik jeg har lyst til. Jeg synes det er veldig gøy å jobbe med smaker og teste ut kombinasjon av ulike smaker. Jeg elsker å utvikle det som oppleves som en eksplosjon i munnen av gode smaker. Jeg synes det fortsatt er mer å hente på smak i de tradisjonelle konditoriene, men de norske konditorene har utviklet seg veldig de siste årene. De har blitt mer fancy og jeg føler at det stadig kommer flere som jobber med både utseende og smak.

 

– Og her vil du gjerne bidra i positiv retning?

– Ja, det vil jeg, men jeg har ikke noen plan på hva, hvor eller når. Men drømmen er der. Det kan hende det ikke skjer før om ti år. Inntil det skjer, så stortrives jeg på Vaaghals.

På Oslo-restauranten får hun jobbe med det hun liker aller best; sjokolade, petit fours og desserter.

– På Vaaghals får jeg utfolde meg sammen med resten av konditorteamet som består av to lærlinger og en kokk. Jeg bestemmer stort sett menyen og så har vi gode diskusjoner i konditor-teamet. Sammen løfter vi både produkter og smaker.

 

– Gleder meg veldig

– Til høsten er du student på fritiden. Anbefaler du andre å søke på studiet?

– Ja, hvis du har tid og mulighet, så søk på dette studiet! Det gir mer kunnskap, både for en selv og for bedriften. I tillegg tror jeg det blir både spennende og nyttig å bli kjent med de andre som deltar på studiet. Det vil helt sikkert bli et nyttig nettverk, både i studietiden, men også i fremtiden. Jeg tror dette blir skikkelig bra og gleder meg veldig, sier Thea Thorén.

Studiet har oppstart til høsten og du kan søke allerede nå. Det kan du gjøre på informasjonssiden til Fagskolen i Viken.

Søknadsfristen er 14. april. Studiet har begrenset antall plasser, så her er det først til mølla som gjelder. 

Konditor og soussjef Thea Thorén trives i faget og med å tilfredsstille krevende ganer hos gjestene hos Vaaghals. Foto: Fagskolen i Viken