Kunstig intelligens (KI). Hvordan bruke det i studiene?
På oppgaver som skal levers inn til skolen, kan du bare bruke KI-verktøy når oppgaven tillater det. Det skal stå i oppgaveteksten om det er tillatt eller ikke.
Generelt om bruk av KI
Fagskolens studenter kan bruke kunstig intelligens (KI) i egenstudier for å støtte læringsprosessen. Ved oppgaver som skal leveres inn til skolen, er bruk av KI kun tillatt dersom oppgaveteksten gir tillatelse til det. Dette vil være tydelig spesifisert i oppgaveteksten.
Hva er kunstig intelligens (KI)?
Kunstig intelligens (KI) refererer til systemer som utfører handlinger basert på tolkning og behandling av data for å oppnå et mål.
Eksempler på KI-verktøy:
ChatGPT: En samtalerobot utviklet av OpenAI som genererer menneskeliknende svar på spørsmål og kommandoer i naturlig språk.
Copilot: Microsofts variant av ChatGPT, basert på samme språkmodell (GPT-4), men med integrert Bing-søk for mer omfattende informasjon.
KI-bruk skal oppgis
Dersom du bruker KI-verktøy i oppgaver som skal leveres inn, må dette tydelig oppgis i besvarelsen:
Spesifisering av KI-bruk:
- Oppgi at KI-verktøy er brukt.
- Beskriv hva KI-verktøyet er brukt til i oppgaveløsningen.
- Spesifiser hvilket KI-verktøy som er brukt (f.eks. ChatGPT 3.5 eller Copilot).
Plassering av opplysninger:
- Opplysninger om KI-bruk kan plasseres i fotnoter på relevante sider i besvarelsen.
- Hvis du siterer KI-generert tekst, skal dette refereres i tråd med APA 7th-standard.
Vedlegg og dokumentasjon:
- Legg ved en logg over ledetekstene som ble lagt inn i KI-verktøyet, samt svarene du mottok.
- For KI-genererte bilder, skal dette oppgis i bildeteksten under bildet.
Manglende opplysning om bruk av KI-verktøy kan bli betraktet som fusk, i tråd med Forskrift for opptak, studier og eksamen ved Fagskolen i Viken, § 5-2.
Begrensninger ved bruk av KI
Selv om oppgaven tillater bruk av KI, gjelder følgende begrensninger:
Eget arbeid: Du kan aldri levere KI-generert tekst som din egen besvarelse.
Kildekritikk: KI-verktøy er ikke en troverdig kilde til informasjon. Til akademiske formål skal du basere deg på pensumlitteratur og godkjent støttelitteratur.
Hvordan teksten skal tolkes, kan du se i oversikten.
TEKST i OPPGAVEN | PRAKTISK BETYDNING AV TEKSTEN |
Alle hjelpemidler tillatt | Alt er lov, men referanser skal oppgis og besvarelsen skal være i tråd med retningslinjene studentene har fått for bruk av KI. |
Alle hjelpemidler tillatt.
| Samme føringer for hjelpemidler som over, men det er presisert enda tydeligere hva som gjelder. |
Alle hjelpemidler er tillatt, med unntak av:
| Alt er lov, men unntak av det som blir listet opp. Eksempler på hva som kan listes opp er:
|
Tillatte hjelpemidler er:
| Her listes det opp spesifikke hjelpemidler som er tillatt. Hjelpemidler utover disse, kan ikke regnes som tillatt. Eksempler på hva slike hjelpemidler kan være:
|
Krav og vilkår vedrørende eksamen er regulert i kapittel 4 i forskrift om opptak, studier og eksamen. Som studenten ber vi deg å sette deg inn i gjeldende krav og vilkår på denne siden.
Gå til informasjonsside for eksamen
Å jukse på eksamen kan få alvorlige konsekvenser. Fusk er når en student forsettlig eller grovt uaktsomt handler i strid med forskrifter og retningslinjer for eksamen og vurdering.
Du som student er ansvarlig for å sette deg inn i hvilke regler som gjelder for bruk av kilder og referanser, og hvilke hjelpemidler som er tillatt. Reglene for fusk på eksamen gjelder også for obligatoriske arbeidskrav som må være godkjent for å kunne avlegge eksamen.
Resultater av en eksamen eller andre arbeidskrav, samt godkjenning av et emne kan annulleres dersom en student tas i forsøk på eller har fusket. Studenter som tas i fusk kan bli utestengt fra Fagskolen i Viken. Utestenging kan også bety å miste retten til å gå opp til eksamen i inntil ett år.