Ansatte på utenlandsopphold
Er du klar for å ta karrieren din til neste nivå? Ønsker du å hente inspirasjon og utvikle kompetansen din? Da har vi en spennende mulighet for deg!
Det er nå mulig for deg som ansatt ved FSV å utforske, lære og utvikle deg gjennom Erasmus+ mobilitet.
Gjennom Erasmus+ programmet kan du som ansatt ved Fagskolen Viken søke om stipend for å delta på opphold eller kurs i en rekke europeiske land. Dette er din sjanse til å lære fra ledende institusjoner og kursleverandører, og tilegne deg verdifulle ferdigheter som vil berike både deg og vår skole.
Ikke gå glipp av sjansen til å utvikle deg både personlig og profesjonelt! Ta steget mot en spennende fremtid med ansattmobilitet ved Fagskolen Viken. Før du reiser på et utenlandsopphold må du avklare med din leder om og når du kan reise. Søk i dag og bli en del av et inspirerende læringsmiljø – både for deg selv og våre studenter!
Hva er ansattmobilitet?
Ansattmobilitet: Korte eller lengre kompetansehevende opphold i utlandet. Dette kan være jobbskygging, kursdeltakelse eller læreroppdrag.
Hensikten med denne typen mobilitetsopphold er overføring av kunnskap, deling av god praksis, tilegning av praktiske kunnskaper og få nye ideer til undervisning og læring - som videre kan deles internt ved Fagskolen Viken. I tillegg gir det deg mulighet til å utforske nye perspektiver og metoder innen ditt fagfelt samt en sjanse til å bygge nettverk med fagfolk fra hele Europa. Det er også et overordnet mål at aktivitetene skal styrke internasjonaliseringsstrategien til institusjonen. Konferanser eller andre type arrangement som bare er dedikert til en bestemt faglig disiplin, kvalifiserer ikke som opplæringsopphold. Utover dette har vi ikke lagt noen føringer på hvilke type kurs eller ansattmobilitet som vi søker på - hva som er relevant for deg, dine ansatte eller studieprogram/avdeling er det nærmeste leder som vurderer.
Opplæringsoppholdet kan være på en annen høyere utdanningsinstitusjon eller en annen bedrift eller organisasjon.
Et mobilitetsopphold for ansatte må være på minimum 2 dager. I tillegg kan det legges til en reisedag i forkant og i etterkant av utvekslingsoppholdet dersom den ansatte trenger det for å komme seg til der opplæringen skal foregå. Reisedagene kan ikke regnes med for å oppfylle minstekravet til varighet.
Tidsramme: Minimum to fulle arbeidsdager. Reisetid kommer i tillegg.
Innhold: Aktiviteten skal støtte den ansattes profesjonelle utvikling i form av opplæringsaktiviteter i utlandet for eksempel via jobbskygging / observasjonsperioder ved institusjonen i utlandet.
For at mobiliteten skal godkjennes må følgende være på plass:
- Signert Grant Agreement (stipendavtale) – før avreise
- Signert Mobility Agreement (planlagt læringsutbytte) – før avreise
- Signert Confirmation of Mobility (bekreftelse på opphold) – ved retur hjem
- Gjennomført Participant Report (deltakerevaluering) – ved retur hjem
Jobbskygging
Hva er jobbskygging:
En jobbskygging for en ansatt må gjennomføres ved en organisasjon som er relevant for fag- og yrkesopplæring, i utlandet. Hovedmålet med aktiviteten er å tilegne seg nye praksiser og innovative ideer ved å observere og samhandle med kolleger, eksperter eller andre fagpersoner i deres daglige arbeid. Jobbskygging er ikke det samme som et studiebesøk, det betyr at en som hovedregel ikke kan besøke flere forskjellige institusjoner innenfor rammene av en jobbskygging.
Selv om flere ansatte i prinsippet kan reise til samme sted på samme sted er det viktig å være oppmerksom på at jobbskygging er en individuell mobilitet. Det vil si at hver enkelt ansatt skal utarbeide individuelle læringsmål, og gjennomføre faglige aktiviteter som reflekterer målet med oppholdet. Kulturelle aktiviteter blir normalt ikke ansett gyldig innenfor denne type aktivitet.
En jobbskygging skal ha en varighet på minimum 2 gyldige dager, eksklusive reisedager. Det betyr at det må være minst 2 dager som oppfyller kravene som beskrevet over for at reisen skal være gyldig. En gyldig dag skal være på lengde med en ordinær arbeidsdag.
Hvordan går jeg frem:
Er det en skole eller bedrift som jobber med noe eller på en måte som du har lyst til å lære mer om? Har du fått godkjenning fra din nærmeste leder?
Er svarene ja på dette så:
- ta kontakt med institusjonen, gjerne deres internasjonale kontor for å høre om muligheter til å jobbskygge hos dem. Det kan være lurt å komme med konkret info om hva du ønsker, hvorfor du ønsker dette og kanskje hva vi kan tilby de. Institusjoner som har Erasmus+ akkreditering mottar ofte mange forespørsler, så det gjelder å selge seg inn. Gjør dette i god tid, selv før du får innvilget midler da det kan være lurt å planlegge tidspunkt og innhold i god tid i forkant. Forhør deg om muligheter.
- følg opp med din leder, har de godkjent ditt ønske om ansatt mobilitet er det leders ansvar å sørge for at internasjonalt kontor har fått informasjon om dette i tide før søknadsrunden hos Erasmus+ (10 februar).
- selv om din leder har sagt ja til dette er du ikke garantert midler, det er viktig at du ikke garanterer noe før du har fått tilbud om stipend – dette får du informasjon om i juni.
- ta kontakt med internasjonalt kontor og diskuter prosessen videre.
Workshop / Kurs / Seminarer / Staff training weeks
Ansatte kan delta på kurs eller annen form for læringsopplegg i et annet europeisk land. Kurset må involvere deltakere fra minst to ulike land og det er et krav at opplegget gir rom for interaksjon mellom deltakere og kursholdere. Opplegg der deltaker hovedsakelig har en passivt lyttende rolle, som eksempelvis rene foredrag, taler og konferanser, er ikke gyldige aktiviteter.
En står fritt til å velge kurs og kurstilbydere selv, men det er greit å være oppmerksom på at kurstilbydere vanligvis opererer på et åpent marked uten krav om kvalitetskontroll. Kommisjonen har utarbeidet en ressurs som kan være til hjelp når en skal vurdere aktuelle kurstilbydere. htps://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/quality-standards-key-action-1
Se ‘Staff Weeks’ for eksempler på ansatt kurs: http://staffmobility.eu/staff-week-search
Hvordan går jeg frem:
Har du funnet et kurs eller en workshop du har lyst til å delta på? Har du fått godkjenning fra din nærmeste leder?
Er svarene ja på dette så:
- sjekk påmeldingsfrist – selv om din leder har sagt ja til dette er du ikke garantert midler, det er viktig at du ikke melder deg på noe før du har fått tilbud om stipend – dette får du informasjon om i juni.
- følg opp med din leder, har leder godkjent ditt ønske om ansattmobilitet er det leders ansvar å sørge for at internasjonalt kontor har fått informasjon om dette i tide før søknadsrunden hos Erasmus+ (10 februar).
- ta kontakt med internasjonalt kontor og diskuter prosessen videre.
Ta kontakt med internasjonalt kontor – under utvikling
Ansattstipend er stipend som både faglig ansatte og administrativt personale kan søke om, og som skal brukes til å utvikle/heve egen kompetanse gjennom et opphold ved en institusjon i utlandet.
Gjennom Erasmus+ mottar vi midler til ansattmobilitet. Det totale beløpet per mobilitet beregnes basert på type mobilitet, mottakerland og varigheten på oppholdet. Vanligvis sier vi at finansieringen vi får fra Erasmus+ stort sett vil dekke reise og opphold. Kostnader som overstiger finansieringen dekkes av skolen i henhold til faste satser på reise og avtale med nærmeste leder i forkant av reisen.
FSV har et begrenset budsjett for ansattmobilitet og ved stor interesse vil det måtte gjøres en prioritering i henhold til kriteriene beskrevet under 'søknadsprosess'.
Fagskolen Viken søker Erasmus+ midler til ansattmobilitet per skoleår i februar hvert år. Det vil si at vi søker midler 6 måneder i forkant av nytt skoleår, tildelingen får vi bekreftet i juni og det er først da vi kan bekrefte hvilke reiser som vil motta stipend.
Se under for føringer og kriterier for fordeling av innvilgede midler til ansattmobilitet.
Føringer
- alle skal ha samme mulighet
- kontinuitet i tilbudet
- oppnå målene i Erasmus planen
Kriterier
- tidligere tildelinger
- argumentasjon/begrunnelse fra leder
- tidspunkt for innmelding
- modenhet på oppholdet
- geografisk fordeling
Ta kontakt med din nærmeste leder innen 10 februar for godkjenning. Din nærmeste leder melder inn ønsker og behov til internasjonalt kontor innen søknadsfristen 10 februar.
Det er viktig å vite at dersom din leder godkjenner ditt ønske for ansattmobilitet og melder dette til internasjonalt kontor er det dessverre ingen garanti at du vil få midler til reisen. Vi gjør vårt beste for å imøtekomme alle søknader, men det kan hende at vi ikke alltid får tildelt hele beløpet vi søker om. Er dette tilfelle forholder Internasjonalt kontor seg til føringer og kriterier for fordeling av midler.
Innvilgede midler til ansattmobilitet kan tas i bruk fra 1 august.
Innvilgede midler må brukes innen skoleåret er over – skolen sluttrapporterer til Erasmus+, dersom midler ikke brukes får dette konsekvens for videre tildeling.