Fastsette holdbarhet

Hensikten med dette forsøket for matteknikk er å fastsette holdbarheten i den egenproduserte
potetsalaten til vår samarbeidspartner Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse AS. Dette testes ved hjelp av bakterielle og sensoriske tester for å se om dagens fastsatte holdbarhet stemmer overens med de faktiske forholdene.

Prosjektgruppen

Cindy Marie Vorkinn
Cindy Marie Vorkinn
cimahod90@gmail.com
938 99 294
 Harald B. Fogth
Harald B. Fogth
haraldbf@gmail.com
959 23 466
Linn Halvorseth
Linn Halvorseth
lhalvorseth@gmail.com
9081 80 85
Michael
Michael Eriksson
michael-eriksson@hotmail.no
454 63 263

Prosjektbeskrivelse

Dette hovedprosjektet er utført i samarbeid med Bergstrøm kjøtt og delikatesse AS.

Problemstillingen deres var om vi kunne sette en konkret holdbarhetsdato på potetsalaten, ved hjelp av mikrobielle og sensoriske undersøkelser. Prosjektgruppen utarbeider i tillegg en teoretisk del om hvilke konserveringsmidler som kan brukes, og vil komme med forslag til hvilke konserveringsmidler som vil kunne gi bedriften det beste resultatet for økning av holdbarhet i deres produkt, dersom de ønsker å gjøre dette.

Prosjektets formål er å fastsette en holdbarhetsdato til den majonesbaserte potetsalaten. Vi skal i tillegg undersøke hvilke indre faktor som påvirker vekst, kvalitet, holdbarhet og om produktet anses som trygt å konsumere til gitt holdbarhetsdato og evt. lenger.

Denne problemstillingen skal undersøkes ved å ta analyseprøver av potetsalaten. Dette gjøres annenhver dag over ca. 16 dager på Fagskolen i Fredrikstad. Under prøvene ser vi etter vekst av mugg og gjær, E coli og koliforme ved batch-start, melkesyrebakterier og total-kim. Disse analysene, sammen med sensorisk undersøkelse, vil gi oss nyttig data videre i prosessen.  

Målet for prosjektet er å finne ut om potetsalaten er holdbar så lenge som det er angitt per dags dato eller om den holder lenger/kortere. Dette gjøres ved å opparbeide prøver på petrifilm som så analyseres.

Etter prøve-slutt vil vi vurdere prøvene vi har tatt og jobbe oss frem til en konklusjon. Vi håper at prosjektet vil gi oss et høyt læringsutbytte, og at Bergstrøm kjøtt og delikatesse skal kunne benytte seg av våre resultater til eget bruk i videreutvikling av deres potetsalat.  

Samarbeidsbedrift

Vår samarbeidspartner Bergstrøm kjøtt og delikatesse AS er en håndverksbedrift som er lokalisert i Halden. Bedriften tilbyr gode smakfulle produkter med minimalt av tilsetningsstoffer. Bedriften ble stiftet i 1939, og oppskriftene på pølser og salater fra denne tiden brukes fortsatt i dag. Dette er en bedrift som har råvarer av høy kvalitet og tilbyr det best mulige produktet og sier klart NEI til matjuks. De setter matsikkerhet og dyrevelferd høyt på listen slik at hos Bergstrøm finner du kun norsk kjøtt for den beste smaken.

Det finnes en catering avdeling der det tilbys flotte koldtbord, tapas, snitter og spekemat. De leverer kun håndlagde produkter og er kjent for smakfull og hjemmelaget mat med delikat pynting.

 

Nettsted: bergstromkjott.no