Ny kompetanse ga Christian nye perspektiver

Mange som velger å ta videreutdanning, søker både faglig og formell kompetanse, men selvutvikling er også en viktig drivkraft. Dette var tilfelle for Christian Winger da han for to år siden startet på studiet "Barn med særskilte behov" ved studiested Fredrikstad.
Bilde
Christian på arbeid på den alternative opplæringsarena som blandt annet bruker gårdsdyr som pedagogisk verktøy.

– Jeg ønsket å lære mer om meg selv og utforske mine evner. Når man utvikler seg som person, har det positive ringvirkninger på arbeidet man utfører, sier Winger. 

Christian, 33 år gammel fra Fredrikstad, men bosatt på Hvaler, tok fagbrev som barne- og ungdomsarbeider i 2019. Han jobber på to ulike skoler; en ordinær barneskole og en alternativ opplæringsarena. Arbeidet innebærer blant annet oppfølging av enkeltelever og grupper, samt å fremme et inkluderende og godt psykososialt læringsmiljø. På den alternative opplæringsarenaen bruker de gårdsdyr som pedagogiske verktøy, noe som har vist seg å være svært effektivt for mange barn – og som Christian selv trives med. 

 

Studier som virkelig gjør en forskjell! 

Våren 2024 fullførte Christian sitt toårige studieløp ved Fagskolen i Viken i Fredrikstad. Han føler at studiet har gitt ham økt kompetanse og en dypere forståelse av hvordan man kan møte barn og unge på en mer konstruktiv måte. 

– Gjennom studiet har jeg lært å fokusere på muligheter i stedet for hindringer. Det er viktig å huske at barn alltid har en grunn til å handle som de gjør, og det må vi som profesjonsutøvere forstå, sier Christian. 

Selv om fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider er verdifullt, mener Christian at 60 studiepoeng i praktisk spesialpedagogikk kan gjøre en betydelig forskjell. Studiet er en kombinasjon av fysiske samlinger én kveld i uken og selvstendig arbeid, noe Christian har satt pris på. Han har også erfart verdien av å være en del av et lærende fellesskap, der erfaringsdeling har vært svært nyttig. En spesielt dyktig og engasjert lærer har også bidratt til å få frem det beste i studentene. 

Christian husker at han gruet seg til jussdelen av studiet, men dette viste seg å bli et av de mest lærerike emnene, som han vil ta med seg videre i jobben. Valgmulighetene i studiet var mange, og Christian opplevde at han kunne dykke dypt inn i selvvalgte temaer, noe som har gitt ham flere teoretiske knagger å henge sin kompetanse på. 

 

Positive tilbakemeldinger fra arbeidsgivere 

Christian har mottatt positive tilbakemeldinger fra sine ledere for å ha valgt å studere videre, og de har merket en endring i hans arbeidsmetoder og tenkemåte. Han har også blitt invitert til å holde presentasjoner for kollegaene om temaer som trenger mer fokus eller oppfriskning. 

Den positive responsen fra ledelsen har gitt Christian ekstra motivasjon og tro på at videreutdanningen ikke bare har vært til fordel for ham, men for hele arbeidsplassen. 

 

Til andre som vurderer videreutdanning har Christian en klar oppfordring: 

– Kjør på, du har ingenting å tape. Hvis du brenner for jobben og ønsker å utgjøre en forskjell, er dette studiet for deg! 

 

Les mer om oppvekststudiene  Barn med  særskilte behov