Lokalt sekretariat for kompetanseutvalg etablert i Mo i Rana
Lokalt sekretariat for kompetanseutvalg etablert i Mo i Rana
Et nytt lokalt sekretariat for kompetanseutvalg er nå etablert i Mo i Rana. Sekretariatet skal bidra til å styrke kompetansen til fagarbeider i industrien og sørge for bedre samhandling mellom arbeidslivet og Fagskolen Viken i regionen.
Samarbeid mellom industri og utdanning
Sekretariatet består av sentrale aktører fra både industri og utdanning, Jøran Bergerud (Fagskolen Viken), Tone Jakobsen (Kunnskapsparken Helgeland og ACT), Remi Knapstad og Johan Hovind (Tillitsvalgte Fellesforbundet), Kari-Anne Smith-Nilsen (medlemsbedrift i Norsk Industri - Mo Industripark) og Terje Ditlefsen (medlemsbedrift i Norsk Industri - Celsa Armeringstål).
Initiativet kommer som en del av etter- og videreutdanningsreformen som ble fremforhandlet i frontfaget i 2024, hvor 10 % av medlemmene i Fellesforbundet kan få fri med lønn for å ta videreutdanning. Sekretariatet vil arbeide for å sikre at industrien får tilgang til relevante og fleksible studietilbud. Fra venstre: Tone Jakobsen, Kari-Anne Smith-Nilsen, Remi Knapstad, Terje Ditlefsen, Johan Hovind, Jøran Bergerud.
Fokus på kompetansebehov i industrien
I forbindelse med etableringen av sekretariatet ble det arrangert en workshop med representanter fra flere bedrifter. Diskusjonene fokuserte på industriens kompetansebehov i regionen, med temaer som prosjektledelse, praktisk ledelse, cybersikkerhet, kunstig intelligens, automasjon, digitalisering, industriell produksjon og logistikk.
Fagskolen Viken har allerede utviklet utdanningstilbud innenfor de fleste av disse temaene og til høsten vil studier innen prosjektledelse for fagarbeidere, industriell digitalisert automatisering, samt ledelse, økonomi og markedsføring for industrien bli gjennomført i Mo i Rana. Studiene er nettbaserte med samlinger, noe som gir fleksibilitet for studentene.
Industrifagskolen – en viktig satsing
Industrifagskolen er ingen fysisk skole, men studieplasser finansiert over statsbudsjettet. Disse studiene skal møte kompetansebehovene i industri- og byggenæringen og være korte, fleksible studietilbud på inntil 30 studiepoeng.
Jøran Bergerud er utdanningsleder for industrifagskoletilbudene hos Fagskolen Viken og leder sekretariatet, med lokal støtte fra prosjektleder fra Kunnskapsparken Helgeland, Tone Jakobsen.
– Det nære samarbeidet mellom utdanning og industri gir allerede resultater. Ved å kombinere strategi og praksis blir kompetansebehov raskere identifisert, noe som fører til mer effektive leveranser, sier Jakobsen.
Veien videre
Neste møte for det lokale sekretariatet er planlagt i mai. Jøran Bergerud understreker viktigheten av arbeidet som er satt i gang:
– Dette sekretariatet er et viktig steg på veien for kompetanseutviklingen i industrien. Vi skal sikre at fagarbeidere får tilgang til relevant og fleksibel videreutdanning som møter behovene i en stadig mer digitalisert og automatisert bransje.
I tillegg til det lokale sekretariatet i Mo i Rana, så er det planlagt etablering av sekretariater i Østfold, Oslo og Trondheim i løpet av våren 2025. I Kongsberg, som var først ut, ble det etablert i 2024.