Første eksamen i barberfaget på 52 år

Forrige uke gjennomførte 13 studenter ved Fagskolen i Viken praktisk eksamen i barberfaget i Kristiansand. Det har ikke skjedd i Norge siden 1972. Med solid erfaring fra frisørfaget i bunn, stiller de nå enda sterkere i møte bransjens behov for spesialister innen fagområdet.
Bilde
Bilde

For å møte det økte kompetansebehovet i frisør og hudpleie-bransjen tilbyr Fagskolen i Viken en rekke fleksible modulstudier, og med det Norges første høyere yrkesfaglige utdanning innen frisør-og hudpleiefag. Med 25 års erfaring fra barberfaget og 12,5 års utdanning innen blant annet dame- og herrefrisør, hudterapeut og fotterapaut spiller faglærer Lisa Fossli Bjorvand en viktig rolle i å styrke opplæringen i faget, og ønsker å gi barberfaget den plassen det fortjener.

– Barberfaget er mer aktuelt enn noensinne, og vi ser et tydelig behov for faglig fornyelse og økt kompetanse i bransjen. Å mestre barbering med kniv, helbarbering og hudpleie krever både teknisk ferdighet og et solid teoretisk grunnlag, sier Lisa.

 

Gir barberfaget en plass i dagens utdanning 

Hun har solid erfaring fra bransjen, inspirert av sin mor som har holdt liv i herrelaget siden 1972. 1999 startet hun en salong kun for menn, og hun har et brennende engasjement for barberfaget. 

– Barberfaget har vært en sentral del av vår historie siden 6000 år før Kristus, men dessverre har vi sett at det har mistet mye av sin plass i Norge de siste tiårene. Nå handler det om å dele kunnskap og bygge opp igjen respekten for dette viktige håndverket. Å bli god i barberfaget handler først og fremst om å øve, og jeg ser et stort behov for mer opplæring og bedre utstyr for lærere og elever, forteller hun. 

 

Kompetanse for fremtiden

En av studentene som gjennomførte eksamen i barberfag er Torunn Galborgen Stranden, som har hatt svennebrev i frisørfaget siden 2011. Torunn har bygget seg opp en solid erfaring fra behandling innen skjegg og barbering, som den eneste som tilbyr dette i salongen der hun jobber. Denne utdanningen gjør at hun stiller enda sterkere i møte med disse kundene. 

– Nå føler jeg meg mer kompetent til å gi en fullverdig behandling, og er klar for å fylle opp listene med skjeggete mannfolk, forteller hun. 

Torunn er engasjert på flere områder. Hun er instruktør for lærlinger i sin krets og sitter i prøvenemda i Buskerud. Hun brenner for at lærlinger nå skal få muligheten til enda bedre og bredere opplæring, og at dette studiet er sentralt for å kunne møte dette behovet. 

– Denne videreutdanningen er veldig viktig for fremtiden. Endelig er skjegg tatt inn igjen på læreplanen etter 52 år. Lærlingene trenger god nok opplæring, og derfor bør mange frisører ta denne videreutdanningen for å stille sterkere.  

 

Bedriftsutvikling i frisørfaget

Høsten 2025 tilbys studiet Bedriftsutvikling i frisørfaget. Studiet gir 30 studiepoeng og kan søkes på gjennom Samordna opptak. Studiet er 100 % nettbasert, og inkluderer temaene ledelse, økonomi og markedsføring, kjemi for frisører og digital kundereise.