Fagskolen i Viken styrker sin internasjonale posisjon gjennom DIRTT-prosjektet

Mens fagskolesektoren generelt beveger seg mot en mer internasjonal fremtid, er vi allerede godt i gang med å opparbeide oss verdifull internasjonal kompetanse gjennom nettverksbygging og prosjektarbeid. Prosjektet DIRTT (Developing Intereuropean Resources for Trail builder Training) er et av våre mest prestisjefylte prosjekter. I forrige uke arrangerte vi et nasjonalt referansegruppemøte for prosjektet.
Bilde
Forankringsarbeidet for DIRTT pågår både i Norge og internasjonalt. Tidligere i år samlet prosjektet stibyggerbransjen til workshop i Mödling, Østerrike. Foto: Magnus Grönberg

DIRTT ble startet i 2019 under KA2-samarbeidsprosjektene i Erasmus+-programmet og er vårt første prosjekt der vi fungerer som koordinator. Dette innebærer at vi har det overordnede ansvaret for å strukturere prosjektet, lede arbeidsprosesser og sikre god økonomistyring og rapportering til EU-kommisjonen. Nasjonal forankring er en viktig del av internasjonale prosjekter, og i den norske referansegruppen for DIRTT deltar en bred vifte av organisasjoner. Blant disse er Friluftsrådenes Landsforbund, Miljødirektoratet, DNT, Innovasjon Norge, Buskerud og Akershus fylkeskommune, samt en rekke representanter fra reiselivet, anleggsbransjen og frivillige organisasjoner.

 

Hvorfor engasjerer store nasjonale aktører seg i DIRTT-prosjektet?

-Internasjonale utviklingsprosjekter som DIRTT gir ikke bare innovasjonsmuligheter for fagskolen, sier prosjektleder Lars Wraae Jensen ved Fagskolen i Viken. "Erasmus+-prosjekter er 'open source', og dermed arbeider prosjektpartnerne i høy grad på vegne av et mye bredere fellesskap enn bare de organisasjonene som er med i prosjektet. I Norge har vi store utfordringer knyttet til et friluftsliv i vekst og endring, samtidig som klimaendringene øker vedlikeholdsbehovet og kravet til kompetanse. Dette er utfordringer alle i referansegruppen kjenner på og må forholde seg til. Vårt inntrykk er at de ønsker å bidra med sin kompetanse og sammen se på løsninger for hvordan Norge kan få mest mulig igjen for DIRTT-satsingen. Jeg tror prosjektet – med sin brede internasjonale forankring og faglige tyngde – er ganske unikt akkurat nå.

 

Viktige innspill fra referansegruppen

Referansegruppen har blitt et viktig forum der aktører på tvers av bransjen kan holde hverandre oppdatert på utviklingen, nye initiativer og generelt ta en 'fot i bakken', fortsetter Jensen. Det er også et viktig element av informasjonsdeling fra DIRTTs internasjonale arbeid til de nasjonale aktørene. Denne gangen presenterte vi en nylig lansert bransjeundersøkelse, noe som skapte grunnlag for gode diskusjoner om hvilken retning det kommende utdannings- og sertifiseringsrammeverket bør ha for å være mest mulig relevant for Norge.

Aktørene er enige om at generelle tilretteleggingsferdigheter bør vektlegges høyere enn temaspesifikke, for eksempel sykkelspesifikk tilrettelegging. - Dette er innspill vi tar med til den internasjonale prosjektgruppen.  Noe får vi gjennomslag for, andre ganger må vi gå på kompromiss, slik det er i alle demokratiske prosesser, sier Jensen.

 

 

Veien videre

DIRTT-prosjektet går nå inn i sitt siste år av en treårig prosjektperiode, og partnerne er allerede i gang med å se på hvordan prosjektet skal videreføres fra 2026.

 

Fakta om DIRTT-prosjektet

 

  • DIRTT står for “Developing Intereuropean Resources for Trail builder Training” og retter seg mot stibyggersektoren – en spesialisering innen anleggsbransjen.
  • Prosjektet skal utvikle utdanningsressurser og en europeisk sertifiseringsordning for stibyggere på EQF nivå 4 og 5.
  • Første prosjektfase varte fra 2019 til 2022, og det aktuelle “DIRTT2.0”-prosjektet går fra 2023 til 2025.
  • Prosjektet har 10 partnere fra 6 ulike land, og Fagskolen i Viken er prosjektkoordinator.
  • Prosjektet er finansiert som samarbeidsparter under KA2-ordningen i Erasmus+ og har totalt mottatt 780.000 EUR i støtte.

Les mer om  DIRTT