Etablerer sekretariat for lokalt kompetanseutvalg i industrien

Fagskolen i Viken, partene i arbeidslivet og store norske industriaktører går sammen om etableringen av Fagskolens sekretariat for kompetanseutvalg i industrien lokalt i Kongsberg. Ved å tilby bedre tilpasset videreutdanning har utvalget som mål å styrke konkurranseevnen til norske bedrifter.
Bilde
Rektor ved Fagskolen i Viken Eirik Hågensen fra åpning av Industrifagskolen 6. september 2019 ved studiested Kongsberg.

Siden 2019 har Fagskolen i Viken samarbeidet med industrimiljøene i Kongsberg, Mo i Rana og aluminiumsindustrien på Vestlandet. Her har fagskolen hatt ansvaret for videreutdanningen av ansatte i Kongsberggruppen, Celsa og Hydro. I tillegg til fagskolen, blir viktige industriaktører, Fellesforbundet og Norsk Industri, ved Kongsberggruppen, en del av dette utvalget. 

Bilde

– Etableringen gjør at vi knytter enda sterkere bånd til arbeidslivet. Som utdanningsinstitusjon vil vi enda raskere kunne skreddersy og utvikle nye utdanningsløp basert på kompetansebehovet i arbeidslivet og blant fagarbeiderne, sier Nils-Ivar Pedersen, prorektor ved Fagskolen i Viken.

Kongsberggruppen har i flere tiår samarbeidet tett med Fagskolen i Viken, både om videreutdanning og om de normale fagskoleutdanningsløpene.

Bilde

– Tilgang til kvalifisert kompetanse er kjernen i å opprettholde industriarbeidsplasser i Norge. Svært mange av våre ansatte har behov for videreutdanning i forskjellig skalaer og fagretninger – blant annet innen IT, datasikkerhet, kvalitet- og prosessforbedringer og ledelsesfag, sier Bredo Larsen, HR-direktør i Kongsberg Defence and Aerospace AS. 

 

Har lansert videreutdanningsreform

I årets lønnsforhandlinger ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige om en etter- og videreutdanningsreform som hvert år skal gi 10 % av Fellesforbundets 34000 medlemmer rett til 14 dagers betalt videreutdanning, der staten skal betale 2/3 av kostnadene og bedriften resten. 

Bilde

– Gjennom dette utvalget ønsker vi å forberede folk på å stå lenger i arbeidslivet og gjøre dem i stand til å ta på seg nye roller, sier Kai Johansen i Fellesforbundet. 

Som en del av etter- og videreutdanningsreformen har regjeringen avsatt midler til etableringen av flere videreutdanningstilbud. 

– Vi har lenge samarbeidet med noen av Norges største industribedrifter om videreutdanning av deres ansatte. Med flere midler kan vi tilby tilpasset videreutdanning til mange flere hvert år, sier Pedersen ved Fagskolen i Viken. 

Ved å etablere Fagskolens sekretariat for kompetanseutvalg i industrien tror Larsen i Kongsberggruppen at videreutdanningstilbudet vil bli enda bedre tilpasset behovene i selskapet.

– Videreutdanningstilbud som kan kombineres med jobb er veldig positivt. Det åpner for at ny læring raskt kan iverksettes og vil gi oss som bedrift økt effektivitet og kvalitet. 

 

Har du spørsmål til saken eller ønsker du mer informasjon? 

Ta kontakt med Eileen Bergstrøm eileenbe@afk.no