Den største enkelttildelingen i Fagskolen Vikens historie
– Dette er et tydelig signal fra regjeringen om at de virkelig satser på kompetanseutvikling. Vi er svært glade og ydmyke for at Fagskolen Viken anerkjennes som en viktig og verdsatt leverandør av fleksible og relevante utdanningstilbud innenfor industri, bygg- og anlegg, sier Siv Henriette Jacobsen, styreleder i Fagskolen Viken.
Behov for kortere, fleksible utdanningstilbud
Høsten 2024 lyste Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse ut midler til studieplasser som er øremerket korte og fleksible videreutdanningstilbud. Disse midlene er spesielt rettet mot å dekke konkrete kompetansebehov i industri- og byggenæringen. Midlene tilsvarer totalt 598 studieplasser à 60 studiepoeng. Fagskolen Viken har nå blitt tildelt 22,3 millioner kroner, hvert år, i perioden 2025–2027. Dette tilsvarer 251 nye studieplasser. Midlene er en rammetildeling som skal dekke løpende gjennomføring av studietilbud som igangsettes i Industrifagskolens regi i perioden.
Fleksibelt kompetansepåfyll for arbeidslivet
Siden 2019 har Fagskolen Viken bygd opp solid kapasitet og erfaring gjennom Industrifagskolen, med et økende antall studiesteder, studietilbud og ressursbehov for administrasjon og undervisning. Kompetansetilbudene bygger på tett samarbeid med partene i arbeidslivet, inkludert arbeidsgivere, tillitsvalgte og bransjeorganisasjoner.
Studiene er utformet for å gi arbeidstakere fleksibelt kompetansepåfyll, som styrker omstillingsevne, konkurransekraften for bedriftene og til at fagarbeidere kan utvikle seg på arbeidsplassen.
Studiene senker terskelen for deltakelse og har en høy gjennomføringsgrad. Dette gjøres blant annet ved å legge til rette for fleksible undervisningsmodeller som enkelt kan kombineres med jobb og andre forpliktelser.
– Vi ser at tett dialog med bedriftene og tillitsvalgte om praktiske forhold som tidspunkter, lokasjoner og eksamen, det er nøkkelen til høy deltakelse med gode resultater. Det har vist seg at når alle partene er med helt fra starten av, så øker muligheten for at flere kan gjennomføre, og det legger til rette for mestring som gir gode resultater for den enkelte og for bedriften, sier Eirik Hågensen rektor ved Fagskolen Viken.
Regionale sekretariat for kompetansebehov
For å sikre effektiv samhandling og at riktig utdanningstilbud blir tilbudt på riktig sted og tidspunkt, har Fagskolen Viken opprettet et sekretariat med partene og noen sentrale bedrifter i Oslo, Akershus Østfold og i Buskerud. Sekretariatene vil samarbeide tett med partene i arbeidslivet for å kartlegge kompetansebehov for å sikre relevant utdanning.
– Vi er veldige glade for at vi også har inngått et samarbeid med Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) og Fagskolen Oslo. Det vil bidra til å videreutvikle kapasiteten og effektivisere driftsmodellene for Industrifagskolen. Det vil også bli opprettet et lokalt sekretariat i Trøndelag, forklarer Hågensen.
Gjennom denne tildelingen så vil Industrifagsstudiene fortsatt være tilgjengelige for smelteverkene på Vestlandet og for industrien i Nordland. I Nordland organiseres tilbudene i samarbeidet med Arctic Cluster Team.
Det er positivt at flere gode og kompetente fagskoler har blitt tildelt Industrifagskolemidler. Vi invitere gjerne til videre samarbeid slik at vi sammen kan tilby et best mulig etter- og videreutdanningstilbud i hele Norge.
Les pressemeldingen fra regjerningen om bevilgningen til fagskolene.