Anne-Malene sørget for bedre pasientsikkerhet
utviklet under studiene en sjekkliste for en trygg kirurgi på poliklinikken som nå er i bruk ved flere poliklinikker.
Isaksen har siden 2008 arbeidet på kirurgisk poliklinikk på Nordlandsykehuset i Lofoten. En kirurgisk poliklinikk tar imot pasienter til utredning, behandling og kontroll av ulike kirurgiske og ortopediske tilstander, sykdommer og skader, både planlagt og øyeblikkelig hjelp. Ann-Malene stortrives i jobben sin og fikk høre om fagskolestudiet kirurgisk virksomhet, av kollegaer. Hun ble veldig interessert, da det ikke finnes så mange relevante videreutdanninger for helsefagsarbeidere som jobber i en kirurgisk poliklinikk. Fagutviklingsavdelingen i Norlandssykehuset innvilget hennes søknad om støtte, og høsten 2021 startet hun å studere. Studiene er nettbasert, kombinert med fysiske samlinger ved Fagskolen i Viken studiested Fredrikstad, og lar seg dermed kombinere med jobb.
Utviklingsprosjekt i trygg kirurgi på poliklinikk
Studiet skulle vise seg å høste frukter tilbake til arbeidet. I løpet av studiet skulle studentene arbeide med et utviklingsprosjekt i praksis, som godt kunne være på eget arbeidssted.
I sitt arbeide observerte Ann-Malene at rutinene for gjennomgang av trygg kirurgi på poliklinikken ikke var helt strømlinjet, og opplevde at pasientene kunne få litt ulike spørsmål før man ble operert. Hun gjorde en nærmere undersøkelse ved å ringe til de andre poliklinikker i Helse Nord og det var ingen som benyttet en standardisert liste eller dokumenterte arbeidet noe sted. Det var også ulik praksis og stor variasjon på for eksempel hvem som stilte pasientene de nødvendige spørsmålene på de ulike poliklinikkene.
Ved en operasjonsavdeling på et sykehus utføres trygg kirurgi. Det er en standard sjekkliste utviklet av Verdens helseorganisasjon, hvor målet er å redusere kirurgiske komplikasjoner, bedre teamarbeidet og kommunikasjonen.
Ann-Malene mente at en slik sjekkliste også bør være standard ved en kirurgisk poliklinikk. Det var hennes kollegaer og flere fra de andre poliklinikkene helt enig i. Dermed utviklet hun en sjekkliste for trygg kirurgi på poliklinikken, under sine studier.
– Sjekklisten er nå i bruk og har bidratt til bedre pasientsikkerhet på en enkel måte og med de samme ressursene. Sjekklisten sørger for at alle pasienter får lik oppfølging og det føles som en trygghet for pasientene og de ansatte, sier Anne-Malene. Hun legger til at ledelsen er veldig fornøyd med at dette arbeidet også nå blir dokumentert.
På spørsmålet om hvordan det var å skulle studere igjen etter mange år i arbeidslivet svarer hun:
– Det var spennende, men også tøft faglig sett. Jeg var glad jeg hadde mye erfaring fra feltet. Studiet svarte absolutt til mine forventinger, og det er jo veldig gøy at det i tillegg ga direkte resultater i form av bedre pasientsikkerhet.