Helse, aldring og aktiv omsorg

Eldereomsorgen står ovenfor store utfordringer i årene som kommer. Med dette deltidsstudiet får du bred kompetanse som gjør deg i stand til å ta intiativ til, organisere og iverksette individuelt tilpassete tiltak for hver enkelt bruker. Du får en mer interessant arbeidshverdag, og du blir en attraktiv arbeidstaker i eldreomsorgen.

I tillegg til den rent helsefaglige, geriatriske kompetansen står begrepet aktiv omsorg helt sentralt i studiet. Det innebærer å legge vekt på kultur, aktivitet og trivsel som grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud. Dette krever større grad av tverrfaglig arbeid med økt vekt på fysisk aktivitet, kulturtiltak og annet arbeid for å stimulere gjenværende evne til mestring og til å skape livskvalitet. En viktig del av studiet er å tilegne seg ferdigheter i å veilede eldre til mestring og aktiv egenomsorg. Etter studiet skal studentene også være i stand til å veilede og lede medarbeidere og bidra til godt samarbeid på tvers av etater og yrkesgrupper.

Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››

a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke fyller kravene a), og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse. Realkompetanse gjelder ikke utdanninger som stiller krav til yrkesgodkjenning, autorisasjon eller sertifisering etter annen lovgivning.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.

Etter du har fått studieplass og takket ja til studieplassen, må du søke politiattest. Når du søker politiattest legger du ved bekreftelsen på at du har takket ja til studieplassen.

Les mer om opptakskravene i studieplanen.

Aktuelle fagbrev

• Helsearbeiderfaget
  • Ambulansefaget
  • Aktivitørfaget

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet er bygd opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning, gruppearbeid og prosjektarbeid, veiledning og refleksjon over praktiske erfaringer. I tillegg kommer 10 ukers praksis med 30 timer/uke. Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass, hvis den er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på en annen arbeidsplass.

Studiet består av fire hovedemner, i tillegg til praksis og hovedprosjekt:

1. Felles grunnlag for fagskoleutdanninger i helse- og sosialfagene
  2. Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
  3. Behandling, pleie og omsorg ved sykdom, skader og funksjonsnedsettelse
  4. Organisering, system og ledelse
  5. Praksis
  6. Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter

Studiet gir deg tittelen fagarbeider med fagskolegrad innen helse, aldring og aktiv omsorg. Du får kompetanse til å planlegge, organisere og iverksette rehabiliterende og vedlikeholdende arbeid blant eldre på geriatrisk avdeling i sykehus, i hjemmebasert omsorg, på bo- og behandlingssenter i sykehjem og omsorgsboliger.