Datasenterbransjen etterspør arbeidstakere med en annen kompetanseprofil enn det som nå tilbys i utdanningsløpet. Per i dag eksisterer det ikke noe helhetlig formalisert utdanningstilbud i Norge rettet mot datasenter, verken på videregående-, fagskole- eller høgskolenivå. De ansatte i bedriftene har fagbrev, fagskoleutdanning og ingeniørutdanning på ulike fagområder. Datasenteraktørene har dekket sitt kompetansebehov gjennom kortere kursløp og intern opplæring i bedrift. Denne situasjonen er ifølge bransjen den samme i hele Norden.
Dette nye studiet er det første i sitt slag i Nord-Europa og skal gi en helhetlig forståelse av hvordan datasentra drives. Dette omfatter kunnskaper og ferdigheter innen elektro, klima/energi/miljø og sikkerhet, i tillegg til gode datakunnskaper. Studieplanen er utviklet av Fagskolen i Viken sammen med de viktigste datasenterbedriftene i Norge.
Opptakskrav
Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››
a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke fyller kravene a, og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av relevant realkompetanse.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.
Relevante fagbrev
- Automatiseringsfaget
- Dataelektronikerfaget
- Elektrikerfaget
- Elektroreparatørfaget
- Energimontørfaget
- Energioperatørfaget
- Fjernstyrte undervannsoperasjoner
- Heismontørfaget
- IKT-servicefaget
- Kulde- og varmepumpemontørfaget
- Produksjonselektronikerfaget
- Signalmontørfaget
- Tavlemontørfaget
- Telekommunikasjonsmontørfaget
- Togelektrikerfaget
- Viklerfaget
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet består av ni emner som gir til sammen 120 studiepoeng. Redskapsemner, grunnlagsemner, fordypningsemner og et hovedprosjekt.
1. Realfag (matematikk og fysikk)
2. Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
3. LØM (ledelse, økonomi, markedsføring)
4. Elektriske systemer m/lab
5. Elektroniske systemer m/lab
6. Prosess og energi med faglig ledelse
7. Sikkerhet
8. Data og nettverk
9. Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Studiet kvalifiserer til stillinger innen privat og offentlig virksomhet, dataindustrien, prosess-industri, rådgivere og i undervisningssektoren. Studenter er også attraktive for under-leverandører, kunder og samarbeidspartnere til datasentervirksomhet.