Nå kommer fagskolestudier i akuttgeriatri og nevrologi!

Helsefagarbeidere får nå nye muligheter for faglig utvikling. Styret i Fagskolen Viken har godkjent to nye utdanninger, akuttgeriatri og nevrologi. Studiene utviklet i tett samarbeid med sykehus, kommune og partene i arbeidslivet og har er oppstart planlagt høsten 2026.
Bilde

– Dette er et viktig løft for både helsefagarbeiderne og pasientene. Vi møter behovet for mer spesialisert kompetanse i frontlinjen av helsetjenestene, sier rektor Eirik Hågensen.

Som svar på økende behov for spesialisert kompetanse i helsesektoren, har Fagskolen Viken godkjent to nye videreutdanninger for helsefagarbeidere. Utdanningene i akuttgeriatri og nevrologi gir 30 studiepoeng og gjennomføres som nettbaserte studier med fysiske samlinger.

Bygger kompetanse der behovet er størst

Utdanningene er utviklet i tett samarbeid med sentrale aktører som Sørlandet Sykehus, Akershus universitetssykehus (Ahus), Sykehuset Østfold, Fredrikstad kommune og Delta.

– Akuttgeriatri og nevrologi dekker pasientgrupper vi møter ofte i både kommune- og spesialisthelsetjenesten. Slike videreutdanninger gjør jobben mer attraktiv og avdelingene bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer, sier Agno Lisbeth Vabo Ødegaard, rådgiver ved Sørlandet Sykehus.

Bilde
Agno mindre kopi.png
Agno Lisbeth Vabo Ødegaard, rådgiver ved Sørlandet Sykehus.

Ved Sykehuset Østfold ser man det samme behovet:

– Flere eldre og flere pasienter med sammensatte lidelser krever at helsefagarbeidere har oppdatert kunnskap. De må kunne oppdage symptomer tidlig, sette i gang riktige tiltak og sikre tryggere pasientforløp, sier Helen Saloua Apenes Matri som er rådgiver for klinikk for medisin

 

 

Praksisnære og relevante utdanninger

Et viktig mål har vært å utvikle utdanninger som er tett knyttet til arbeidslivet.

– Vi har bidratt med faglige innspill til innhold og kompetansemål. Det er viktig for oss at utdanningene er praksisnære og kan brukes direkte i jobben, sier Ødegaard.

Matri understreker betydningen av forankring i praksisfeltet:

– Dette vil bidra til bedre kvalitet, sterkere samhandling mellom faggrupper og økt trygghet for både pasienter og ansatte.

 

Styrker både fagmiljø og rekruttering

Begge helseforetakene vil motivere ansatte til å søke utdanningene, blant annet gjennom fagråd og ledernettverk.

– Når helsefagarbeidere får mulighet til å utvikle seg faglig og få formell kompetanse, styrker det fagmiljøet og gjør oss til en mer attraktiv arbeidsplass. Det handler også om å gi bedre tjenester til pasientene, sier Ødegaard.

Fagskolen Viken takker alle samarbeidspartnerne som har bidratt i utviklingsarbeidet, en viktig innsats for å møte morgendagens behov med styrket kunnskap i helsetjenesten.